Schouderklachten

Vind hier alle informatie over schouderklachten

Schouderklachten

Bij Portegies Fysio voor sporters zijn twee fysiotherapeuten werkzaam die aangesloten zijn bij Schouder Netwerk Amsterdam (SNA) en Schoudernetwerk Kennemerland (SNK). Beide schoudernetwerken zijn onderdeel van Schoudernetwerk Nederlanden bestaan uit een groep van manueel- en sportfysiotherapeuten die vanuit interesse een specialisatie hebben opgebouwd op het gebied van schouderdiagnostiek en schouderrevalidatie.

De belangrijkste doelstelling van deze schoudernetwerken is de kwaliteit van het handelen bij patiënten met schouderaandoeningen te optimaliseren door middel van scholing en kennisdeling.

Via jaarlijkse verplichte ledenbijeenkomsten wordt de kwaliteit van het fysiotherapeutisch handelen verbeterd en geactualiseerd. Daarnaast wordt deelname aan wetenschappelijk onderzoek en het bezoeken van symposia en congressen gestimuleerd.

Heeft u een verwijzing van uw specialist voor revalidatie van uw schouder, dan zult u bij Portegies Fysio voor sporters worden behandeld door Sharon lid van het Schouder Netwerk Amsterdam en/of Jan Willem Eigenraam lid van Schoudernetwerk Kennemerland.

Frozen Shoulder

Wat is een Frozen Shoulder?

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm.
Deze aandoening komt veel voor en bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen.

De prognose (kans op herstel) van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig, en de bewegingsbeperkingen grotendeels zullen verdwijnen.

Zie hier voor uitgebreide informatie met uitleg en toelichting.


Impingement

Impingement van de schouder

Je hebt een verwijzing gekregen van je huisarts of medisch specialist in verband met impingement van de schouder. Maar wat is dat nu precies. Klik hier voor een uitgebreide informatie folder met uitleg voor de patiënt.

Instabiliteit

Instabiliteit van de schouder

Je bent door de huisarts of medisch specialist verwezen in verband met instabiliteit van je schouder. Maar wat is dat nu precies? Klik hier voor uitgebreide uitleg.

Peesaandoening

Peesaandoening van de schouder

Je bent door de huisarts of medisch specialist verwezen in verband met een peesaandoening van je schouder. Wat is er nu precies aan de hand. Klik hier voor uitgebreide informatie.

Slijmbeursontsteking (Bursitis)

Een bursa wordt ook wel slijmbeurs genoemd. Het is een soort zacht stootkussentje gevuld met een vloeistof dat de wrijving tussen bewegende weefsels vermindert. Daarnaast dempt een bursa plotseling inwerkende krachten bij het stoten of vallen. Lees hier uitgebreide en betrouwbare informatie over slijmbeursontsteking.

Fracturen

Een fractuur is een breuk van een botdeel.
In de medische wereld wordt een fractuur aangeduid met het teken ‘#’, bijvoorbeeld humerus #(= bovenarm #).
Fracturen van het schoudergewricht komen vrij frequent voor; het betreft 4 tot 5% van alle fracturen. Lees voor verdere informatie het suk hier van Schoudernetwerk Nederland.

Aandoeningen sleutelbeen (fractuur/luxatie)

Het sleutelbeen wordt in vaktermen clavicula genoemd en vormt de verbinding tussen borstbeen (sternum) en schouderblad. Lees dit artikel van Schoudernetwerk Nederland voor uitgebreide uitleg en informatie.

Regionale schouderproblematiek

De schouder is een systeem waarin meerdere gewrichten een rol spelen. De bewegingen in de arm komen niet alleen tot stand door onderlinge beweging van bovenarm en schouderblad. Lees hier verder.

Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Het thoracic outlet syndroom (TOS), ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd, is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het bekneld raken van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied. Deze vaatzenuwbundel bestaat uit een slagader, een ader en een zenuwknoop. Indien deze vaatzenuwbundel bekneld raakt, kunnen pijn en functieklachten ontstaan in de nek-, schouder en armregio. Lees hier verder voor uitgebreide toelichting.

Bijzondere aandoeningen

Er zijn een aantal bijzondere aandoeningen van de schouder(regio) waarvan er twee worden besproken: Neurologische amyotrofie en Complex Regionaal pijn Syndroom (vroeger Posttraumatische Dystrofie). Tot slot enkel opmerkingen over de relatie van interne organen met de schouder. Lees hier verder.