Manuele therapie
Wij zijn blij te kunnen melden dat u vanaf 11 augustus bij ons weer terecht kan voor manuele therapie. Met de komst van Maaike hebben we weer een expert met jarenlange ervaring in huis op het gebied van manuele therapie. Maaike is gespecialiseerd in het behandelen van o.a. BBPD, duizeligheid, rug en zwangerschapsgerelateerde klachten.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:
- Hoofd- en nekpijn. Met of zonder uitstraling in de arm(en).
- Duizeligheidsklachten.
- Middenrugklachten / ribklachten.
- Lage rugklachten. Met of zonder uitstraling in het been / de benen.
- Schouderklachten (oa frozen shoulder).
- Heup-/liesklachten.
- Tenniselleboog (klachten buitenzijde elleboog).
Wat is manuele therapie
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft om klachten van de wervelkolom en ledematen te onderzoeken en te behandelen. Tijdens de eerste afspraak worden de klachten in kaart gebracht met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Aan de hand van de uitkomsten wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit kan bestaan uit oefeningen, instructies of adviezen rondom (gezond) bewegen en het gebruik van manuele technieken.
Mobiliseren en manipuleren
Manuele technieken zijn onder andere manipulaties en mobilisaties. Beide technieken hebben als doel de pijn te verminderen en de bewegelijkheid te verbeteren. Bij manipuleren wordt het gewricht beheerst en snel bewogen, waarbij een ‘klik’ kan worden gevoeld en/of gehoord. Dit is niet noodzakelijk voor de werking. Bij mobiliseren wordt het gewricht rustig en langzaam bewogen. Beide technieken zijn veilig.
Extra onderzoek bij nek- en hoofdpijn
Voordat er besloten wordt om een manuele techniek in te zetten, wordt er goed onderzoek gedaan. Soms kunnen onderliggende aandoeningen ook symptomen als hoofd- en nekpijn geven. In zeer zeldzame gevallen kan dit worden veroorzaakt door een beschadiging of afwijking van een bloedvat. In dat geval wordt er dan doorverwezen naar een andere zorgverlener.
Bijwerkingen en complicaties
Na een manipulatie of mobilisatie kan tot maximaal twee dagen tijdelijke sensaties worden gevoeld. Dit kan zich uiten in pijn, vermoeidheid en/of een beurs gevoel.
Wanneer in zeer zeldzame gevallen de hoofd-/nekpijn wordt veroorzaakt door een al bestaande beschadiging van het bloedvat, kan dit verergeren bij behandeling en bijvoorbeeld een beroerte veroorzaken.
Gelukkig komt zo’n complicatie bijna nooit voor, zelfs vele malen minder dan gelijke complicaties bij bijvoorbeeld het slikken van paracetamol. Manueel therapeuten zijn geschoold om deze klachten te kunnen identificeren voordat er behandeld wordt en daarop actie te nemen.
Samen besluiten en toestemming geven
Na het lichamelijk onderzoek zal eerst worden besproken wat het behandelplan is, welke behandelvormen er zijn en wat het verwachte effect van de behandeling is. Samen wordt besloten hoe de behandelingen eruit gaan zien.
Effecten van manuele therapie
Het doel van manuele therapie is het beter kunnen functioneren door spieren, zenuwen en gewrichten te behandelen. Vaak is het effect van de behandeling direct merkbaar, de bewegingsvrijheid is toegenomen en/of er is een afname van pijn. Alleen in combinatie met bijbehorende oefentherapie die u zelf (dagelijks) moet doen, heeft dit ook effect op lange termijn.