Rugklachten

Vind hier alle informatie over rugklachten

Rugklachten

Spit/Lumbago/A-specifieke lage rugpijn

Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Waar rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in uw rug is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, ‘uit vorm’ of ‘uit balans’. Dat is echter geen reden tot pessimisme. Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.

Risico’s voor uw rug

Er is een aantal risicofactoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugklachten.
Een aantal van deze factoren komt vaker terug.

Bijvoorbeeld:

 • veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen (met name met gestrekte benen/knieën);
 • lang in één houding blijven zitten of staan (op het werk, thuis);
 • repeterend werk doen;
 • plotselinge hevige inspanningen verrichten;
 • blootgesteld zijn aan veel trillingen;
 • overgewicht;
 • roken.

Wat kunt u zelf doen om uw rugklachten onder controle te krijgen?

Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder lijden, het huishouden, uw werk. In sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren heeft u gewoon minder zin. Langdurige rugpijn beïnvloedt uw dagelijkse leven op een onprettige manier.

Nu is het geruststellend om te weten dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat. Maar zeker als u er langere tijd last van heeft, is het goed om te weten wat u er zelf aan kunt doen. Want weliswaar zorgt een fysiotherapeut voor de nodige behandeling, op termijn heeft u zelf de sleutel in handen voor het verminderen van uw klachten. Daarbij kunt u wel rekenen op begeleiding en advies van uw fysiotherapeut.

Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet. Geen enkele huisarts of fysiotherapeut kan beloven dat hij of zij u wel ‘even’ beter maakt. Maar om van uw rugpijn af te komen, kunt u heel veel zelf doen.

Met onze kennis van het dagelijks bewegen hebben we een aantal gerichte aanwijzingen verzameld in deze folder. Zodat u ook zelf kunt werken aan het verminderen van rugpijn en het voorkomen van nieuwe rugklachten.

Wat kunt u zelf doen aan lage rugpijn?

Het lijkt soms onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van uw rug weer in vorm komen, is door beweging. Onderzoek heeft aangetoond dat niét bewegen of het vermijden van bewegingen uw rug meer kwaad doet dan goed. Het is belangrijk om zo gewoon mogelijk te blijven bewegen. Dan bent u eerder van uw klachten af. Probeer door te gaan met uw dagelijkse activiteiten en taken, ook al heeft u pijn, maar zonder te overdrijven uiteraard. Bijvoorbeeld zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten, dat kunt u beter tijdelijk vermijden. Na enkele dagen tot een week kunt u proberen om uw rug weer wat meer te belasten. Bouw het geleidelijk op, dat is de enige juiste manier. Als u niet zeker weet waar u aan toe bent, vraag dan gerust uw fysiotherapeut om advies.
Het is niet aan te raden om veel te doen op de dagen dat u weinig pijn heeft en weinig op de dagen dat u veel rugpijn heeft. Het motto is dus: blijf bewegen, maar forceer niet! Ga maar eens na welke bewegingen u allemaal maakt in de dagelijkse routine en pas uw manier van doen waar nodig aan. Vaak beweegt u te weinig, dus probeer dat meer te doen. Neem voldoende momenten om te ontspannen. En wissel van houding of loop af en toe een stukje, dat is goed voor uw rug.

Omgaan met een acute aanval van rugpijn

Ook al heeft u momenten met veel rugpijn, bedenk dat deze meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige ziekte. Eventueel kunt u pijnstillers (zoals paracetamol) nemen. Het is verstandig om ze in te nemen op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld om de 4 tot 6 uur. Bouw het gebruik ervan langzaam af en stop niet opeens helemaal met pijnstillers. Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kán het gewoon niet anders. Probeer in elk geval niet langer dan twee dagen in bed te blijven, anders wordt uw rug stijf en raken uw spieren ontwend aan beweging en inspanning. Begin binnen enkele dagen tot een week weer geleidelijk uw normale activiteiten op te bouwen.

Praktisch advies

Tillen

Sta er even bij stil hoe u gaat tillen en ken uw eigen kracht. Til en/of draag de dingen dicht tegen uw lichaam aan. Zak door uw knieën (in plaats van voorover te bukken) voordat u iets optilt. En voorkom dat u met uw rug draait terwijl u iets zwaars in handen heeft.

Houding

Uiteraard is een goede houding belangrijk. Wisselen van houding is gezond. Sterker nog, als u de hele dag op dezelfde manier zit of staat krijgt u eerder problemen.

Zitten

Gebruik een stoel die goed steun geeft in uw onderrug. Vermijd het zitten op lage en zachte stoelen. Wanneer u lang achter elkaar moet zitten, probeer dan regelmatig te wisselen van houding, en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten even op te staan en te bewegen. Ga ook na of uw werkoppervlak een comfortabele hoogte heeft.

Staan

Als u lange tijd achter elkaar moet staan, probeer dan regelmatig te wisselen van houding en waar mogelijk elke 20 tot 30 minuten toch even te zitten.

Werk

Wanneer u zich ziek meldt op uw werk, houdt dan contact met uw werkgever en uw collega’s. Eventueel kunt u proberen om een deel van de dag weer aan het werk te gaan. Zo blijft u toch betrokken. Naarmate u langer thuiszit, wordt het moeilijker om uw werk weer op te pakken. Ook groeit de kans op langdurig werkverzuim.

In conditie blijven

Wie fit blijft, loopt minder risico dat de rugpijn weer terugkomt. Daar kunt u aan werken door regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of fietsen. Doe vooral wat u leuk vindt, want dan gaat u er makkelijker op termijn mee door. En dat is voor uw rug natuurlijk het beste.

Ontspannen

Bij een goede conditie hoort ook ontspanning. Stress zorgt voor een gespannen houding en dit vergroot de kans op rugpijn.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De behandeling is voornamelijk gericht op het geven van informatie en adviezen, oefenen en bewegen. Bij acute klachten zullen specifieke rugoefeningen de pijn niet zo snel doen verdwijnen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat u zich beter voelt. Bij chronische/langdurige klachten leveren specifieke oefeningen aantoonbaar positieve resultaten op. Daarnaast krijgt u algemene informatie, adviezen en oefeningen gericht op uw houding en uw dagelijkse activiteiten. Verder krijgt u specifieke informatie en oefeningen voor die problemen die u tijdens het bewegen ervaart. Daar hebt u op termijn het meeste aan.

De fysiotherapeut is vooral uw persoonlijke coach die helpt bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten. U wordt zo begeleid dat u bij eventuele nieuwe rugklachten zelf weet wat u het beste kunt doen. Welke bewegingen wel goed gaan, wat u beter kunt vermijden, kortom, u leert te leven met uw rug.

Het belang van bewegen

Deze tekst geeft uitleg over lage rugpijn en geeft aan wat u eraan kunt doen, maar wist u dat het aanleren van een actieve leefstijl u op veel fronten winst kan opleveren? Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress. Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven, want als u soepel kunt bewegen, voelt u zich beter!

Heb jij rugklachten dan helpen collega’s Jan Willem en Jasper je weer op de been

Deze tekst is afkomstig van: www.defysiotherapeut.com

Spit/Lumbago

Spit/Lumbago, A-specifieke rugpijn

Spit

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht in de westerse wereld. 50 tot 90 % van de westerse bevolking krijgt ten minste één keer in het leven last van aspecifieke lage rugpijn. Aspecifiek wil zeggen dat er geen specifieke lichamelijke oorzaak te vinden is die in verband staat met de klachten. Een hernia of breuk van een rugwervel zijn voorbeelden van specifieke lage rugklachten.

Spit is een veel voorkomende vorm van aspecifieke lage rugpijn die vaak op een acuut moment ontstaat. Dit kan gebeuren tijdens het tillen van een zwaar object, maar ook tijdens een betrekkelijk onschuldige beweging zoals bukken om iets van de grond te pakken. Vaak gaat de aandoening vanzelf over, maar in sommige gevallen kan het leiden tot chronische rugklachten. Men spreekt van chronische rugklachten wanneer de klachten langer bestaan dan 6 weken.

Vaak gaat spit gepaard met hevige rugpijn, waardoor veel mensen zich afvragen wat wel en niet verstandig is. Hieronder wat meer informatie over deze aandoening.

Wat is spit?

Spit, ook wel acute lumbago (lumbus = lende, algos = pijn) genoemd, komt per jaar bij 7% van de Nederlandse mannen en 6% van de Nederlandse vrouwen voor.

Wanneer de rugspieren een kracht moeten leveren welke boven de belastbaarheid van de spieren ligt, kan dit op microniveau een lichte verrekking in de spier, pees of ligament veroorzaken. Deze beschadigingen zijn uiterst onschuldig. Het lichaam reageert hierop door de rugspieren aan te spannen als beschermingsmechanisme. Deze spieren spannen zo hard aan dat deze verkrampen en bewegen pijnlijk maken.

Er is dus niets ‘kapot’ in de rug, maar het lichaam reageert (overdreven) door de rugspieren hevig aan te spannen, waardoor bewegen pijnlijk kan zijn.

Symptomen van spit

Spit uit zich niet bij iedereen in dezelfde mate of met dezelfde symptomen. Meestal begint het met een heftige scherpe pijn die in de rug schiet. Dit kan zelfs zo’n heftige pijn zijn dat de benen het even begeven en de rug niet of met erg veel pijn kan worden bewogen. Het komt ook voor dat de pijn uitstraalt naar het been, maar gaat nooit voorbij de knie. Vaak bevindt de pijn zich eerst centraal in de onderrug, welke vervolgens in de loop van de tijd zich kan verplaatsen naar links of rechts.

Symptomen die vaak voorkomen bij spit zijn:

 • Acute rugpijn
 • Stijf gevoel in de (onder)rug
 • Uitstralende pijn naar de bovenbenen en/of billen
 • Pijn bij bewegen van de rug (soms ook pijn in rust)
 • Gevoel van spierpijn in de onderrug

Oorzaken van spit

Hoewel acute lumbago vaak ontstaat bij een betrekkelijk onschuldige beweging, is er een onderliggende factor die vaak al langer speelt. De exacte oorzaak is vaak lastig te achterhalen, maar de volgende factoren kunnen bijdrage aan een spit aanval:

 • Zwakke (diepe) buikspieren
 • Verminderde bewegelijkheid van de rug/heup
 • Overbelasting
 • Langdurig werken in een verkeerde houding
 • Stress

Prognose/beloop van spit

Ondanks dat spit vaak een zeer pijnlijke en vervelende aandoening is, is de prognose erg goed. In verreweg de meeste gevallen (ongeveer 90%) hersteld de rug in 2 weken vanzelf.

Mocht dit niet zo zijn, is het verstandig een fysiotherapeut in te schakelen.

Mocht u onlangs een spit aanval hebben gehad en hier last van hebben, dan hieronder een aantal tips hoe hiermee om te gaan:

 • Blijf bewegen. Probeer zo veel mogelijk te blijven doen, mits dit binnen de pijngrens blijft.
 • Vermijd bukken en (zwaar) tillen de eerste paar dagen.
 • Wissel vaak van houdingen. Staan, lopen, zitten of eventueel liggen afwisselen zorgt voor minder belasting van de rug.
 • Zorg dat je ‘actief’ zit (rechtop/ ‘boek op je hoofd’) met de stoelleuning rechtop. Zak niet onderuit.
 • Vermijd plotselinge bewegingen.
 • Maximaal 2 dagen bed rust mag. Soms is de pijn de eerste paar dagen zo hevig dat u niets kunt doen. Daarna moet de ergste pijn weg zijn, zodat u rustig aan weer wat kan bewegen.
 • Slaap met een kussen tussen de knieën en het liefst op uw zij met uw knieën opgetrokken.
 • Neem indien nodig pijnmedicatie. Vraag uw huisarts voor meer informatie over pijnmedicatie.

Spit voorkomen

Beweeg voldoende en probeer te veel stress te vermijden. Als je veel achter de computer zit, is het belangrijk dat je een goede stoel hebt en goed rechtop zit met het werkblad op de juiste hoogte. Let er verder op dat je niet tegelijk tilt en draait, deze combinatie zorgt voor de meeste druk op de rug. Pas dus op voor een ‘verkeerde’ beweging.