Polsblessures

Vind hier alle informatie over polsblessures

Wat is een polsblessure?

Een polsblessure is letsel aan de pols. Meestal gaat het om een letsel na een trauma, zoals een val op de uitgestrekte hand. Hierdoor kunnen de banden en het kapsel rond de pols opgerekt en soms gescheurd zijn. Ook het kraakbeen of de banden in de pols kunnen beschadigd raken. Er ontstaat een zwelling en mogelijk een blauwe verkleuring. Dit veroorzaakt drukpijn in en rond de pols en u kunt uw polsgewricht minder goed bewegen. Ook overbelasting kan polsklachten geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van weke delen zoals spieren, pezen en banden. Deze overbelasting wordt veroorzaakt door moeilijke, herhalende of (te) zware activiteiten, werk of sportoefeningen. Bewegen van het polsgewricht is dan beperkt en pijnlijk.

Klachten en symptomen bij een blessure aan de pols. Na een trauma kunt u letsel aan de pols herkennen aan:

Overbelasting van de pols herkent u aan:

Hoe vaak komen polsblessures voor en bij wie?

Twee op de drie polsblessures ontstaan door een val. Jaarlijks lopen in Nederland gemiddeld 100.000 mensen blessures aan de pols op. Vier op de vijf blessures ontstaan acuut. Jonge sporters is een kwetsbare groep, maar ook ouderen kunnen kwetsuren oplopen als gevolg van een val.

Wat zijn risicofactoren?

Een belangrijke factor voor het ontstaan van acute polsblessures is vallen. Risico binnen de sport loopt u vooral bij (veld)voetbal, rugby, hockey, boksen, bewegingsonderwijs, turnen, skiën, snowboarden en schaatsen. Herhaaldelijke (over)belasting van de pols bijvoorbeeld bij risicovolle werkzaamheden en ongebruikelijk zware activiteiten (zoals verhuizen, klussen ed), veroorzaakt polsklachten die geleidelijk ontstaan.

Wat kan ik zelf doen?

Bij een letsel/aandoening van de pols na een trauma past u het beste direct de ICE-regel toe:

ICE = Koel het gewricht 15 tot 20 minuten met water, ijs of een cold-pack. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen legt u een doek tussen de huid en het ijs of de cold-pack. Herhaal dit, de eerste twee dagen, vier tot vijf keer per dag.

I = Immobiliseren: Houd de pols stil. Draag een polsbrace of tape tijdens sport en zo nodig in het dagelijks leven. Hiermee krijgen pezen en banden de gelegenheid om te herstellen

C= Compressie: Leg een drukverband aan

E = Elevatie: Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte

Als de klachten binnen enkele dagen niet verminderen is het zinvol om de fysiotherapeut of de (huis)arts ernaar te laten kijken.

Maatregelen om de kans op een blessure aan de pols te voorkomen zijn: