Patello-Femoraal Pijn Syndroom (PFPS)

Vind hier alle informatie over PFPS

Patello-Femoraal Pijn Syndroom (PFPS)

Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing. Het patello femoraal pijnsyndroom is een aandoening met als voornaamste klacht pijn in een knie of vaak ook beide knieën, die men vooral bij adolescenten en jonge volwassenen aantreft; iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. De term ‘patellofemoraal’ is afgeleid van de Latijnse woorden patella en femur, die respectievelijk ‘knieschijf’ en ‘dijbeen’ betekenen. Het betekent dat de knieschijf niet goed ‘spoort’ in de groeven van het bovenbeen waardoor de klachten ontstaan.

Klachten

Kenmerkend voor het patellofemoraal pijnsyndroom:

Oorzaak

Er bestaat in de orthopedie geen eenduidigheid over wanneer men spreekt van een patellofemoraal pijnsyndroom en wanneer van een retropatellaire chondropathie.

Diagnose

Meestal kan de diagnose al gesteld worden op anamnese en eenvoudig lichamelijk onderzoek, dan is verder onderzoek niet nodig.

Behandeling

De meest toegepaste behandeling is versterking van de quadriceps, de grote dijspier die aan de voorkant van het bovenbeen zit. We richten ons met name op het trainen van de vastus medialis omdat dit een gunstig effect heeft op de sporing van de knieschijf. Deze specifiek gerichte krachttraining kan plaatsvinden onder begeleiding van een sportfysiotherapeut. Portegies fysio voor sporters werkt onder andere met het Fly Wheel concept.

Soms wordt gekozen voor een combinatie van behandeling, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van veel pijn, waardoor pijnstilling zinvol is of in combinatie met een tape behandeling om de knieschijf te ondersteunen.