Kniepijn bij wielrenners

Vind hier alle informatie over kniepijn bij wielrenners

Kniepijn bij wielrenners

De wielersport groeit, zowel op recreatief als op competitief niveau. Hierdoor groeit het aantal overbelastingsblessures waarbij zowel intrinsieke factoren (fitheid en anatomische alignement) als extrinsieke factoren (materiaal, techniek en training) verantwoordelijk zijn. 

De knie krijgt hierin de meeste impact te verduren. 36-62% van de wielrenners krijgt te maken met kniepijn waarbij naast laterale (buitenzijde), mediale (binnenzijde) en posterieure (achterzijde) kniepijn, anterieure kniepijn (voorzijde) het meest voorkomt met als mogelijke oorzaak; patellofemorale pijn, patella tendinopathie of quadriceps (q-ceps) tendinopathie. 

Anterieure (voorzijde knie) kniepijn; kan worden veroorzaakt door vergrote druk door heuveltraining, zware workloads, veranderende knieschijf-sporing of een combinatie van deze factoren. Verschillende risicofactoren kunnen bijdragen tot dit probleem; patella (knieschijf) positie, verminderde mobiliteit, vergrote Q-angle (q-cepshoek), spier disbalans, verzwakte bilspieren, verzwakte q-ceps en afwijkingen in houding en gewrichten zoals rug, si, heup, knie en enkel (overpronatie). Hierbij is chronische repetitieve overload van de pezen van q-ceps contracties de veroorzaker van patella- en q-ceps tendinopathieën. 

Laterale kniepijn (buitenzijde knie); wordt meestal veroorzaakt door Iliotibial band syndrome (ITB). Hierbij vindt er waarschijnlijk compressie plaats van fatpad en/of bursa (slijmbeurs) onder de ITB bij de laterale femorale epicondyl of frictie van de ITB bij het bewegen over de epicondyl tijdens repetitive flexie en extensie van de knie (bij 20-30 graden).  
Dit kan veroorzaakt worden door vergrote endorotatie, vergrote ITB spanning, het naar binnen wijzen van de tenen op de pedalen, vergrote heupadductie, een te hoge zadelpositie en snelle verhoging fietsafstand. 

Mediale kniepijn; wordt gezien bij de volgende blessures: letsel van het mediale collaterale ligament (lcm), plica syndroom, pas anserinus syndroom en een scheur in de mediale meniscus. 

Plica sydroom karakteriseert zich door pijn, knappende / klikkende sensaties wanneer ontstoken bindweefsel bekneld raakt tussen de patella en het mediale femorale epicondyl bij buigen en strekken van de knie. 

Mediale meniscus scheur komt niet vaak voor bij fietsers, maar kan voor klachten zorgen bij het loskomen van de voet van het pedaal. 

Posterieure (knieholte) kniepijn; is de minst voorkomende kniepijn maar zou veroorzaakt kunnen worden door biceps femoris tendinopathy; chronische overbelasting van de hamstringspieren en pezen mogelijk ontstaan door verkorting van de hamstrings of een te hoog zadel.

Aanpassingen 

Fietsparameters (zoals cadans en power output) en fietspositie-settings hebben verschillend effect op de kinematica en de spieractiviteit rond de knie en hierdoor ook op het ontstaan en het verminderen van blessures. Uit onderzoek blijkt dat 5% verschil in zadelhoogte voor 35% effect kan hebben op de kinematica van de knie en voor 16% op de gewrichtsmomenten. Echter is onbekend in welke mate dit correleert met blessure-risico.

De oorzaak van knieblessures bij fietsers valt nog steeds niet goed te duiden. Echter is er vanuit de literatuur verschillende informatie bekend over hoe biomechanische factoren en fietspositie de stress in specifieke gebieden rond de knie negatief of positief kan beïnvloeden. 

Heb je last van je knie en wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Portegies Fysio voor sporters.