Orthopedische revalidatie

Vind hier alle informatie over orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie

Portegies Fysio voor Sporters is specialist in de revalidatie die volgt op een orthopedische ingreep in het ziekenhuis of kliniek. Het gaat vaak om schouder-, heup- of knie operaties zoals een sleutelbeen fractuur, Labrum Repair, Cuff Repair, voorste kruisband reconstructie of kijkoperatie van de knie, enkel of schouder, maar ook gewrichtsvervangende operaties.

Orthopedische revalidatie geldt ook voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk of door sport. Portegies Fysio voor sporters heeft een gespecialiseerd fysiotherapeut in huis die gespecialiseerd is in traumarevalidatie.

Afhankelijk van het activiteiten niveau waar je naar terugwilt zal er samen met jou een revalidatieplan worden opgesteld.

De fysiotherapeuten van Portegies Fysio voor Sporters werken nauw samen met diverse medisch specialisten. Samen hebben we als doel je op de beste en juiste wijze weer aan het werk of sporten te helpen.

Kijkoperatie enkel

Kijkoperatie (Arthroscopie) enkel

Wat is een Arthroscopie?

Een arthroscopie is een ander woord voor kijkoperatie. Het is een operatie waarbij naast kijken ook kleine ingrepen gedaan kunnen worden in het gewricht. Met een arthroscopie kan de orthopedisch chirurg via een paar kleine sneetjes méér van het gewricht zien.

Wanneer is een Arthroscopie van de enkel nodig?

Het doel van een arthroscopie is om de oorzaak van de klachten te vinden en zo mogelijk te behandelen. Verschillende aandoeningen zoals losse stukjes bot of kraakbeen, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen direct gezien en meestal behandeld worden. Soms is er sprake van een impingement (imklemming) dit kan inklemming zijn van het synovium of van bot (benige impingemnet). Deze laatste vorm zien we veelal bij voetballers. Een andere reden voor een arthroscopie van de enkel kan zijn dat er sprake is van een Os Trigonum een extra botje ter hoogte van het spronggewricht. Deze geeft vaak klachten zoals pijn en zwelling. het verwijderen van het Os Trigonum geeft in de meeste gevallen een goed resultaat.

Kijkoperatie knie

Kijkoperatie (Arthroscopie) knie

Wat is een Arthroscopie?

Een arthroscopie is een ander woord voor kijkoperatie. Het is een operatie waarbij naast kijken ook kleine ingrepen gedaan kunnen worden in het gewricht. Met een arthroscopie kan de orthopedisch chirurg via een paar kleine sneetjes méér van het gewricht zien.

Wanneer is een arthroscopie van de knie nodig?

Het doel van een arthroscopie is om de oorzaak van de klachten te vinden en zo mogelijk te behandelen. Verschillende aandoeningen zoals meniscusscheur, losse stukjes bot of kraakbeen, kruisbandscheuren, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontsteking kunnen direct gezien en meestal behandeld worden, zoals bij:

  • Een meniscusscheur: het gescheurde deel van de meniscus wordt verwijderd of indien mogelijk gehecht.Het onbeschadigde deel blijft op zijn plaats. Dit is beter voor het gewricht. Verwijdering van de hele meniscus kan op de lange termijn slijtage geven,
  • Losse stukjes kraakbeen en bot kunnen tijdens een arthroscopie worden verwijderd,
  • Een kruisbandscheur kan vaak met een uitgebreide oefentherapie worden behandeld. Een kruisband geneest nooit spontaan. Is deze eenmaal gescheurd dan blijft dat zo. Een goede spierconditie kan dit probleem vaak goed verhelpen. Blijven er klachten van de knie, zoals instabiliteitklachten (wankel gevoel)? Dan kan een operatie gedaan worden. Via een arthroscopie wordt dan een voorste kruisband reconstructie gedaan,
  • Beschadigd kraakbeen kan niet worden hersteld. Enig (spontaan) herstel is mogelijk, maar dit gaat zeer langzaam. Een lokale kraakbeen beschadiging (OD-haard) kan met een arthroscopie behandeld worden. De revalidatie na een behandeling bij beschadigd kraakbeen duurt meestal langer.

Klik hier voor de informatiefolder van het Spaarne Gasthuis.

Meniscus hechting

Meniscus hechting / Meniscopexie

De meniscus

De halvemaanvormige of C-vormige meniscii bevinden zich tussen bovenbeen en onderbeen en worden gevormd uit kraakbeen dat voornamelijk elastische en schokdempende eigenschappen bezit.

De meniscii hebben een belangrijke functie:

  • een begeleidende functie bij de “rol en glij”-beweging van het meer ronde bovenbeen uiteinde over het meer vlakke scheenbeen, een soort “kogellager-functie”,
  • een stabiliserende functie in de knie door de vorm van de meniscus en door de verbinding van de meniscus aan het kniekapsel en het scheenbeen,
  • een schokdempende functie bij het lopen waarbij elke knie bij iedere stap het volle lichaamsgewicht moet dragen en bij sprongen zelfs een aantal keer het lichaamsgewicht moet worden opgevangen. De meniscus geleidt door zijn vorm de centraal inwerkende kracht op de knie naar buiten af.

De meniscus kan scheuren tijdens hurken, sporten of torsietrauma van de knie. De gescheurde meniscus kan op drie manieren worden behandeld bij een arthroscopie: meniscectomie, spontane genezing of hechten.

Een arthroscopie (kijkoperatie) van de knie biedt de mogelijkheid om de kwaliteit van de meniscus te beoordelen. Op de foto wordt met een tasthaakje een meniscus onderzocht op de aanwezigheid van afwijkingen.

Bij een bloeding (heamartros) in de knie aansluitend aan een trauma wordt in 75% letsel van de voorste kruisband gezien en in 20% van de gevallen is sprake van een letsel van de meniscus. De scheur bevindt zich dan vooral in het goed doorbloede perifere gedeelte van de meniscus.

De mate van doorbloeding van de meniscus bepaalt de kans op genezing en daarmee tevens de keuze van behandeling. Er is in de orthopedie tegenwoordig een tendens om een meniscus te hechten indien de scheur daarvoor geschikt is. In de laatste 30 jaar is er een ontwikkeling geweest van een open (bijna) volledige meniscectomie (verwijdering van de meniscus), ongeacht het type scheur, tot een arthroscopische meniscopexie (meniscushechting). De intacte meniscus heeft een belangrijke functie in het voorkomen van arthrose.

De kwaliteit van de meniscus vermindert naarmate men ouder wordt en dit proces van degeneratie is bovendien gerelateerd aan de mate van belasting tijdens bij voorbeeld sporten en bij de beroepsuitoefening.

Meniscushechting

Hechten van de meniscus kan zinvol zijn bij verse scheuren in goed doorbloed gebied bij jonge patiënten. Dit zijn instabiele meniscusscheuren groter dan 1 cm. Het is van belang om 6 weken aaantippend te lopen met 2 krukken (ook in thuissituatie!) en knielen/hurken te vermijden gedurende minimaal drie maanden. Het is wel toegestaan om de knie te buigen. Een brace is alleen nodig bij ernstige knie-instabiliteit. De fysiotherapeut kan helpen bij herstel van looppatroon, ROM oefeningen en isometrisch oefenprogramma voor thuis. Na 6 weken mag de belasting worden opgevoerd op basis van pijnklachten en hydrops (vocht) . Indien er ook sprake is van een voorste kruisbandruptuur, wordt deze gereconstrueerd binnen afzienbare tijd. Alvorens de reconstructie kan plaats vinden, dient de knie te voldoen aan de 3 criteria van Millet (Am J Sports Med 2001): 1. Actief dynamisch looppatroon (evt. met krukken), 2. Beperkte hydrops en 3. Vrijwel volledig ROM. Hierin kan de sportfysiotherapeut een belangrijke rol vervullen. De kans op arthrofibrose van de knie is dan <1% bij de nieuwe ingreep.

Ons team van sportfysiotherapeuten heeft inmiddels al behoorlijk wat ervaring in de revalidatie van sporters na een pexie van de meniscus en werkt hierin nauw samen met enkele orthopedisch chirurgen in de regio die deze operatieve techniek goed beheersen. Heb jij vragen of wil je hierover advies, neem dan contact op met onze sportfysiotherapeuten Elisabeth van den Berg-Bos of Sharon Portegies.

Labrum Repair

Cuff Repair

Gewrichtsvervangende operatie