Hamstringklachten

Vind hier alle informatie over Hamstringblessures

Hamstringblessure

De ‘hamstrings’ is een verzamelnaam voor een groep van 3 spieren die zich bevinden aan de achterzijde van je bovenbeen. Deze drie spieren zijn de ‘semitendinosus’, ‘semimembranosus’ en de ‘biceps femoris’, welke gezamenlijk ook wel de ‘ischiocrurale groep’ wordt genoemd. Alle ontspringen van de zitbeenknobbel en lopen over zowel het heup- als kniegewricht.

De functie van de hamstrings

De hamstrings zorgen voor het strekken van de heup en het buigen van de knie. Bij het rennen of sprinten is dit exact de beweging die de benen maken, waardoor hamstringblessures een veelvoorkomende blessure zijn bij rensporten zoals atletiek, hockey en voetbal. Daarnaast zorgen de hamstrings voor het absorberen van de krachten die ontstaan bij het neerzetten van je voet en remt deze het strekken van de knie af tijdens het rennen en lopen.

Hamstring en SI-gewricht

Zoals eerder genoemd, ontspringen alle hamstringspieren vanaf de zitbeenknobbel. Dit botstuk kan het SI-gewricht, een gewricht wat het heiligbeen maakt met de heup, beïnvloeden. Indien de hamstring verkort is, heeft dit een negatieve invloed op de werking van het SI-gewricht. Dit werkt omgekeerd hetzelfde en resulteert in klachten aan één of beide structuren. Bij hamstringklachten wordt om deze reden ook vaak het SI-gewricht of lage rug onderzocht en indien nodig behandeld.

Hamstringblessure – Acute klachten

Vaak ontstaat een hamstringblessure acuut, waarbij de sporter vaak tijdens een sprint stopt en naar de achterkant van het bovenbeen grijpt. Hierbij scheuren er enkele of meerdere vezels van een hamstringspier. Vaak gebeurt dit op het zwakste deel van de spier, waar de spier overgaat in de pees (spier-peesovergang, wit aangegeven op het plaatje).

De ernst van een hamstringblessure kan je indelen in verschillende graden, namelijk:

Graad 1: Verrekking van de hamstrings

Graad 2: Partiële ruptuur van de hamstrings

Graad 3: Volledige ruptuur van de hamstrings

Chronische klachten

In tegenstelling tot een acute hamstringblessure ontstaat een chronische hamstringblessure geleidelijk. Vaak is er sprake van klachten die door langdurig herhaalde loopbewegingen verergeren. De locatie is wat meer verdeeld over de hele achterkant van het been of de bil en is lastig aan te wijzen. Mogelijke klachten kunnen zijn:

Risicofactoren

Behandeling

Afhankelijk van de graad van de blessure en de daarbij horende symptomen wordt een fysiotherapeutische behandeling ingezet. Deze kan bestaan uit het rekken van de hamstrings, het verminderen van spanning van de hamstrings (door massage of dry needling), behandelen van de onderrug en/of SI-gewricht en het trainen van de hamstrings, quadriceps of core stabiliteit.

Excentrische versus concentrische kracht

Krachtlevering van een spier kan op drie manieren gebeuren, namelijk:

– Isometrisch: De lengte van de spier blijft hetzelfde tijdens kracht leveren.

– Concentrisch: De lengte van de spier wordt korter tijdens kracht leveren.

– Excentrisch: De lengte van de spier wordt langer tijdens kracht leveren.

In het geval van de hamstring is een concentrische contractie (=aanspanning) dus als de knie gebogen wordt. De excentrische fase brengt de tegengestelde beweging tot stand, de knie wordt gestrekt. Excentrische krachttraining bij hamstringblessures heeft een aantal voordelen, namelijk:

– Verbeteren van de spierkracht van de hamstrings in verlengde positie;

– Voorkomt en behandelt hamstringblessures;

– Optimaliseert de krachtratio tussen quadriceps en hamstrings.

Uit onderzoek blijkt dat de Nordic Hamstring Curl (NHC) een hele goede excentrische oefening is voor de hamstrings voor zowel preventieve als therapeutische doeleinden.

Bij deze oefening gaat de atleet op zijn knieën op de grond zitten en worden de enkels door iemand op de grond gefixeerd. Vervolgens worden de armen voor het lichaam gekruist gebracht en het lichaam wordt langzaam, als een plank naar de grond gebracht. Indien de spanning/klachten in de hamstrings te veel wordt, laat de atleet zich vallen naar de grond en vangt zich op met de armen. Dan wordt er rustig terug bewogen naar de beginpositie voor een volgende herhaling.

L-protocol

Het L-protocol pakt het grootste deel van de risicofactoren aan. Dit protocol bestaat uit drie oefeningen waarbij de excentrische kracht van de hamstring wordt aangesproken en tegelijkertijd de hamstrings worden gerekt. De volgende 3 oefeningen staan in het L-protocol: