Wat is Blood Flow Restriction Training?
Blood Flow Restriction (BFR) training is een trainingsvorm waarbij de zuurstof toe- en afvoer naar en van een spier met opzet belemmerd wordt. Dit doen we door een soort tourniquet/cuff om het been of om de arm te plaatsen. Dit zorgt voor een gedeeltelijke afknelling van de bloedvaten in arm of been.
In het kort zorgt deze tourniquet/cuff voor een verminderde bloedtoevoer en voor minder beschikbare zuurstof voor de trainende spier. Er is minder zuurstof beschikbaar en daarom raken de spiervezels erg snel vermoeid. Deze vermoeidheid treedt dan op zonder dat we zware gewichten nodig hebben.
Het grote voordeel van BFR-training ten opzichte van traditionele krachttraining is dat er geen zware gewichten nodig zijn om toch een resultaat te bereiken. Dit is ideaal omdat het geblesseerde of geopereerde gewricht de training dan ook goed aankan. Uit onderzoek blijkt dat trainen met lage gewichten en BFR even goed werkt voor het vergroten van de spiermassa als trainen met zware gewichten.
Voor spierkracht blijft trainen met zware gewichten uiteindelijk beter dan trainen met lage gewichten en BFR.
Is Blood Flow Restriction training voor iedereen?
Nee, het is niet voor iedereen. Het is vooral geschikt voor mensen met een pijn die hen tegenhoudt om zwaar te trainen. Als het voor uw blessure belangrijk is om spiermassa te winnen en later ook spierkracht te winnen kan trainen met BFR geschikt zijn voor u, maar dus vooral als de pijn u tegenhoudt om zwaar te trainen. De fysiotherapeut zal eerst kijken of u belastbaar genoeg bent om te trainen met zwaardere gewichten, omdat we weten dat dat beter is voor absolute spierkracht. Als u bijvoorbeeld vanwege pijnklachten dit niet aankunt, is trainen met BFR waarschijnlijk een hele goede oplossing.
Voorbeelden van klachten waarbij het gebruikt kan worden: patellofemorale pijn, kraakbeendefecten, knieartrose en postoperatieve revalidatie van zowel het bovenlichaam als het onderlichaam. Op dit moment wordt er nog veel onderzoek gedaan naar BFR, maar het lijkt ook van pas te komen bij peesklachten.
Bij wie mag het niet?
In het kort zijn dit de meest voorkomende contra-indicaties
- Actieve of voorgeschiedenis van veneuze trombo-embolie
- Actieve of voorgeschiedenis van longembolie
- Actieve of voorgeschiedenis van kanker, hersenbloeding, herseninfarct of TIA.
- Infectie in de aangedane extremiteit
- Lymfeoedeem/ inadequaat lymfestelsel
- Zwangerschap
- Ernstige of onstabiele hypertensie (SBP >160mmHg)
- Ongecontroleerde diabetes mellitus
Voor de volledige lijst klik hier!
Hoe gaat het in zijn werk?
Er wordt allereerst gecontroleerd of u in aanmerking komt voor BFR. Dit doen we door de contra-indicaties goed door te nemen. Vervolgens wordt de cuff aangebracht om uw been of arm. Het toestel begint met een bloeddrukmeting en samen met de fysiotherapeut wordt besloten met welke druk er getraind gaat worden. Het toestel wordt losgekoppeld en het trainen kan beginnen.
Deze video geeft daar een beeld van.
Hoe voelt de behandeling aan?
Voor de behandeling begint, meet het toestel de druk. Dit is niet comfortabel en te vergelijken met wanneer uw bloeddruk bepaald wordt. Bij het trainen is de druk minder heftig dan bij de drukbepaling, maar het is niet per se erg aangenaam. Tijdens de oefeningen kunt u een erg verzuurd gevoel ervaren in de spieren, alsof u zwaar heeft getraind.
Wat gebeurt er na de behandeling?
Na de behandeling kunt u het gevoel hebben zwaar te hebben getraind.
Welke tool gebruiken wij voor Blood Flow Restriction training?
Wij gebruiken de smart cuff pro 3.0. Deze zijn gebruiksvriendelijk en zitten relatief comfortabel.
Wat zijn de kosten?
Deze methode maakt onderdeel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen dus ook de kosten voor een behandeling met BFR hieronder.
Klik hier om een afspraak met een van onze fysiotherapeuten te maken.